Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's



Každé ráno při česání vlasů Vám zůstane chomáč vlasů v hřebeni nebo kartáči? Znepokojuje Vás množství vlasů, které po umytí zůstane v sítku? Pro vlasy je přirozené, že padají každý den. Jde o to, zda míra padání je ještě normální či ne.

Během dne může vypadnout padesát i více vlasů, a přesto je to ještě normální. Ovšem je celkem pochopitelné, že se znepokojujete, zvláště, máte-li vlasy jemné a řídké. Je třeba však poznamenat, že jsou také období, kdy vlasy padají ve zvýšené míře.

Zvýšená míra padajících vlasů

Pro jarní a podzimní období je charakteristické, že se cítíme více unaveni, potrápí nás nějaké to nachlazení. Kromě toho nám však také mohou více padat vlasy. Pokud tedy zaznamenáte, že na jaře, podzim Vám zůstává v hřebeni, či v sítku po umytí kštice, více vlasů, budete vědět, že se to neděje jen Vám. Není třeba se znepokojovat. Zvýšená míra padajících vlasů by měla zhruba po dvou měsících přestat.

Padání vlasů po porodu
Zatímco v době, kdy ženy čekají miminko, se mohou pochlubit lepší kvalitou vlasů. Po porodu naopak mohou zaznamenat větší množství padajících vlasů. I v tomto případě je třeba dodat, že jev je svým způsobem normální. Důležité je dbát na vyváženou stravu, bohatou na čerstvou zeleninu i ovoce. A to zvláště, při kojení.

Stres
Mohlo by se zdát, že za stres je možné vše „schovat“. Stres je však opravdu naším nepřítelem. Určitá míra nevadí. Jenže, jak poznat, kdy daná míra stresu, je již přes míru, či nikoliv? A tak mnohem lepší je vyvarovat se, nebo alespoň co nejvíce stres minimalizovat.

Nepřipouštějte si vše příliš k tělu. Samozřejmě, je třeba být odpovědnými, zodpovídat se za činy, které děláme. Je však třeba si také říci, že nikdo není neomylný. Každý dělá chyby. Pokud se budete stresovat v práci i doma, pak Vás nejenže bude sužovat padání vlasů, ale také další zdravotní potíže.


Vyváženost jídelníčku
Jak se stravujete? V tomto případě nemáme ani tak na mysli pravidelnost a spěch při jídle, jako spíše skladbu jídelníčku. Pokud je Vaše strava jednostranná a chybí v ní určité vitamíny, minerální látky, či jiné důležité složky, pak je jen otázkou času, kdy se nedostatek promítne nejen ve Vašem vzhledu, ale také zdraví. Stravujete-li se jednostranně, pak bohužel také můžete očekávat, že Vám budou více padat vlasy.

Poruchy příjmu potravin
S výše uvedeným úzce souvisí i poruchy příjmu potravin, anorexie a bulimie. V obou případech nejenže dáváte zabrat Vašem organismu a tělu, ale také vzhledu. Opět zde hraje roli nedostatek potřebných vitamínů a živin. Tento nedostatek se zákonitě promítne do Vašeho zdravotního stavu, ale i vizáže.
Recepty 
Kopřivový ocet: Hrst kořenů kopřivy v 0,5 l dobrého vinného octa mírně vaříme 10 minut v přikryté nádobě, pak necháme zchladnout a dobře přefiltrujeme. Jednou denně jím jemně masírujeme vlasovou pokožku.

Lopuch: 3 - 5x týdně používáme odvar z kořene lopuchu a občas vtíráme i lopuchový olej. 

Tinkturu nebo odvar (jen přivedený k varu) ze tří bylin: kořene lopuchu, kořene kopřivy a nati tymiánu vtíráme do vlasové pokožky. Silný odvar z kořene lopuchu, vtírán intenzívně do kůže hlavy několikrát týdně, podporuje růst vlasů. Recept: Do 350 ml Alpy se dají 2 hrsti drobně řezaných kořenů lopuchu a 1 hrst stejně upravených kořenů kopřivy. Po týdenním vyluhování za občasného protřepání se výtažek zcedí a doplní do 500 ml destilovanou vodou; může se též přidat malé množství oblíbeného parfému. Po každém umytí hlavy se provádí výluhem intenzívní masáž vlasových kořínků.

Cibule: 3 velké cibule pokrájíme a přelijeme žitnou nebo ovocnou pálenkou a necháme 4 dny v teple vyluhovat. Pak 2 polévkové lžíce dubové kůry vaříme v 0,5 l vody, až zůstane šálek odvaru, který přidáme do extraktu. Tinkturu užíváme několik týdnů k dennímu ošetření vlasové pokožky. Také vlasy umyjeme jemným mýdlem a po opláchnutí je mírně zvlhčíme octovou vodou, aby se obnovil kyselý povlak. Pak je důkladně vysušíme a do suchých vlasů lehce vmasírujeme čerstvou cibulovou šťávu. Dále hlavu ovážeme plátnem, které sejmeme až po hodině. Hlavu znovu umyjeme, tentokrát jemným žloutkovým šamponem.

Lichořešnice větší: 1 hrst listů a květů lichořešnice dáme do 0,5 l studené vody, zavaříme a necháme 15 minut mírně vařit. Pak zchladíme a jemně přecedíme. Slouží k pravidelnému vtírání do vlasové pokožky.

Vlasové tonikum: Nať lichořešnice 100g, list kopřivy 100g, nať brčálu barvínku (pozor! - při vnitřním užití může být ve vyšších dávkách mírně toxický!) 100g, cibule kuchyňská 25g. Naložíme do 0,7 - 1 litru 90% lihu a uložíme na teplém a tmavém místě na 14 dní. Pak přefiltrujeme, rostlinnou hmotu vylisujeme a dáme zpět do láhve. Tonikum vtíráme jemně do vlasové pokožky po umytí a mírném uschnutí vlasů, ale ne častěji než 1 za 14 dní. 

Jalovcovou vodu: (jalovcová silice podaná zevně působí dráždivě, derivačně, zlepšuje místní prokrvení) zhotovíme z 50g pomačkaných jalovčinek a hrsti jalovcové natě. Obojí naložíme do 1/2 l studené vody, necháme zavařit a 15 minut v zakryté nádobě na velmi malém plameni vařit. Slijeme a máme výborný prostředek pro ošetřování vlasů a hlavy. 

Růst vlasů podporuje směs: nať čekanky 40g, nať meduňky 20g, nať jablečníku 20g, nať dobromysli 10g. Připravujeme jako čaj a podáváme denně asi 0,75 l. 

Pitný režim
Mohlo by se zdát, že pitný režim nemá co společného s padáním vlasů. Jenže pokud Váš organismus strádá z důvodu nedostatku vhodných tekutin, pak nejenže se budete cítit unaveni a Vaše pokožka bude suchá. Nedostatek vody se promítne i do stavu, vzhledu Vašich vlasů. Ideální je, pokud byste za den vypili kolem dvou litrů tekutin (čistá voda, bylinkové čaje, ovocné čaje).

Používání nevhodných vlasových produktů
Jaké vlasové produkty používáte na mytí, styling a péči o vlasy a vlasovou pokožku? Pokud chodíte na úpravu vlasů ke kadeřnici, holiči, pak tuto otázku můžete také obdržet. Povětšinou je to však v souvislosti s tím, že stav vlasů není zrovna nejlepší.

Nabídka vlasových produktů v drogeriích
Řada z nás, ne-li drtivá většina z nás, si kupuje vlasové produkty v drogerii. Nabídka produktů je více než bohatá. A nevíme-li si s výběrem, té které značky, rady, pak se kolikráte necháme ovlivnit reklamou.

Jenže ne všechny vlasové produkty dostupné v drogerii, jsou vhodné pro všechny. To, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Ostatně, to je jako s kosmetickými, pleťovými a tělovými přípravky.

V případě kvalitního šamponu stačí jen malé množství
Ostatně, zakoupíte-li si kvalitní vlasový šampon, pak Vám na umytí stačí opravdu jen malé množství šamponu, a to o velikosti lískového oříšku. Takový šampon Vám pak může vydržet i půl roku. Oproti tomu u levnějšího, méně kvalitní šamponu Vás nutí, abyste použili větší množství šamponu. A tak se může stát, že levnější šampon Vám vydrží třetinovou dobu. V konečném důsledku tak ani nemusíte ušetřit.

Jak zmírnit padání vlasů
V podstatě již z výše uvedených řádků vyplývá, co dělat, abyste se nemuseli potýkat s padáním vlasů ve zvýšené míře. A to platí, jak pro muže, tak ženy. Jak ženy, tak muži se potýkají se stresem, nesprávným stravováním. Kromě snahy zmírnit stres a dbát na vyvážený jídelníček, můžete učinit i další kroky.

Vlasová tonika na podporu růstu nových vlasů
Jedním z kroků, jak snížit množství padajících vlasů a zároveň podpořit růst nových vlasů, jsou vlasová tonika. Ta povětšinou bývají doplněná o řadu účinných bylinných výtažků a dalších složek. Díky vlasovým tonikům podpoříte látkovou výměnu, prokrvíte vlasovou pokožku. Zároveň také podpoříte pružnost i lesk samotných vlasů.

Používání vlasových tonik
U vlasových tonik, stejně jako u ostatních vlasových a kosmetických produktů, je důležitá pravidelnost a delší doba používání. Za den, dva používání se jen těžko budete moci těšit ze všech účinků, které daný produkt nabízí.

Ideální je, pokud budete vlasové tonikum vtírat do pokožky hlavy jemnými krouživými pohyby, a to každý den. Již samotnou masáží pozitivně přispějete ke zlepšení a prokrvení vlasové pokožky.

Vitamínové přípravky proti vypadávání vlasů
Je rozdíl, pokud si zakoupíte multivitaminové přípravky pro doplnění chybějících vitamínů a minerálů, nebo přípravky přímo určené na vlasy. Pokud Vás trápí padání vlasů, ale také jejich jemnost, zplihlost apod., pak je mnohem lepší si zakoupit přímo určené vitamíny na vlasy a vlasovou pokožku. Jejich složení i obsah má za účel zregenerovat vlasovou pokožku, samotné vlasy. Již po měsíci užívání vitamínových přípravků zaznamenáte pozitivní změnu. Vlasy můžete mít hustší, lesklé. A padání vlasů? To může být významně sníženo.

Losos
Pokud jde o potraviny, které obsahují kosmetickou bombu, je těžké porazit tuhle rybu. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, je to vysoce kvalitní zdroj bílkovin, vitamínu B-12 a železa. Esenciální omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro podporu zdravé pokožky hlavy a jejich nedostatek způsobuje vysušení pokožky a dodává matný vzhled.

Tmavě zelená zelenina
Špenát, brokolice a mangold jsou výborným zdrojem vitamínů A a C, které tvé tělo potřebuje k produkci kožního mazu. Olejovitá látka, vylučovaná pomocí vlasových folikulů, je přirozený vlasový kondicionér. Tmavě zelená zelenina také obsahuje železo a vápník.

Fazole
Luštěniny, jako jsou fazole a čočka, by měly být důležitou součástí tvého jídelníčku. Nejen, že poskytují bohatý přísun bílkovin na podporu růstu vlasů, ale také dostatek železa, zinku a biotinu. Biotin zabraňuje lámání vlasů. Doporučuje se jíst minimálně tři šálky čočky či fazolí týdně.


Oříšky
Para ořechy jsou jedním z nejlepších zdrojů přírodního selenu, což je důležité pro zdravou pokožku hlavy. Vlašské ořechy obsahují alfa-linoleové kyseliny, omega-3 mastné kyseliny, které zlepší stav tvých vlasů. Jsou také skvělým zdrojem zinku, který je obsažen také v kešu, pekanových oříškách, mandlích a podobně. 

Celozrnné produkty
Pšeničný chleba, cereálie nebo cokoliv podobného. Obsahují totiž důležitou dávku zinku, železa a vitamínů skupiny B. Celozrnná svačina je vhodným výběrem pro jídlo mezi obědem a večeří.

Ústřice
Ústřice jsou sice známé především díky jejich afrodiziakálním účinkům, ale mohou také pomoci uzdravit tvé vlasy. Obsahují totiž zinek, což je silný antioxidant. Jestli se ústřice pravidelně neobjevují na tvém talíři. 


Mrkev
Mrkev je vynikajícím zdrojem vitamínu A, který podporuje zdravou pokožku hlavy. Vzhledem k tomu, že je zdravá pokožka nezbytná pro lesklé a zdravé vlasy, měly by jste  mrkev přidávat do jídelníčku častěji. 
topprodukt.cz






4 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Já jsem začala na padání vlasů používat donnu hair a mám od padání naprosto klid.

Vypadávání vlasů řekl(a)...

Pěkný článek, bere to ze všech stran. Těch příčin k padání vlasů je fakt hodně... :-/

K počtu vypadaných vlasů bych ještě dodala, že pokud ti zůstane v ruce víc jak 5 vlasů pokaždý, když si do nich zajedeš rukou, tak je to teprv problém. Při mytí vypadávájí každému. Taky je dobré sledovat, jestli podrůstají vlasy nové a jak jsou silné - jestli nejsou třeba o hodně slabší než dlouhé vlasy.

Marta řekl(a)...

Super díky za článek a za rady, já tím naštěstí moc netrpím jen po porodu jsem s tím měla docela problémy ale to se si půl roka spravili. Ale můž má problémy s nedostatkem vlasů už docela plešatí, koukali jsme na internetu že se dělají i takové transplantace vlasů ale to jen u mužů, nevím jestli na takový zákrok chodící ženy.

novaklen řekl(a)...

Bohužel, po letech jsem se s tímto taky začala potýkat. Myslím si, že v mém případě to bude asi hlavně věkem. Zkouším teď ale různé vitaminy pro růst vlasů a musím říct, že zatím to docela pomáhá. Ještě je moc brzy, na to abych ten efekt mohla plně zhodnotit, ale zatím jsem spokojená.

Okomentovat