Advertise Here

ZEDERACH

- Another Blogger Blog's

Comments: (1)

Co pro nás znamená den, ve kterém jsme se narodili...co o nás vypovídá?

Den narození 31 – MOTIVACE 
Přirozený šarm a příjemné vystupování, komunikativní a společenské osoby. Jsou to jedinci mnohostranně nadaní, mají originální nápady. Ve své práci jsou metodičtí a velmi zodpovědní, mají organizační talent. Na sebe a druhé kladou vysoké nároky, jsou ctižádostiví s pevnou vůlí a jistou potřebou nezávislosti. Snadno se nevzdávají, jdou si vytrvale za svými cíli a sny, výkonnost a usilovná práce je jejich častým rysem. Jsou schopni dosáhnout velkých úspěchů, ale občas ztrácí sebedůvěru, jsou zranitelní a citliví, stavějí si kolem sebe ochranou zeď. Proto někteří jedinci mnohdy působí odtažitým dojmem, jsou uzavření. Pokud získají zpět ztracenou sebedůvěru, vyniknou v jakékoliv oblasti, jsou nesmírně tvůrčí a dosahují vynikajících výsledků. Neradi hovoří o svých schopnostech, nechlubí se svými skutky, jsou skromní a nenápadní, drží se v pozadí. Jsou výbornými přáteli, zastanou se svých blízkých, ale i ostatních a neváhají podat pomocnou ruku či přispěchat s dobře míněnou radou, bývají laskaví a starostliví. Uplatnění naleznou ve všech oblastech, od umění, častý hudební talent, po pozice v bankovnictví a finančních sférách, politice, výborní manažeři i sportovci, dosahují vůdčích postavení. Ve vztazích očekávají oddanost, jsou velkorysými, milujícími a něžnými partnery, kteří budou stát věrně po vašem boku, jsou oporou a vždy ochotni pomáhat a podporovat za každé situace, pokud se shoduje s jejich přesvědčením. Jedinec využívající negativních aspektů svého data narození se jeví jako arogantní, panovačný a zlomyslný, který se rád vysmívá druhým a poukazuje na jejich chyby a omyly. Uchyluje se k různým podvodům a lžím. Tito jedinci mohou být velmi žárliví, výbušní se sklony k hysterii.

Známé osobnosti narozené 31. dne: Tereza Maxová, Jana Koubková, Brooke Shields, královna Beatrix, Karel Hašler, Boleslav Polívka, Michal Viewegh, Richard Gere, kníže Rainier, Clint Eastwood, Ben Kingsley.

Comments: (0)

Co pro nás znamená den, ve kterém jsme se narodili...co o nás vypovídá?

Den narození 30 – RÁZNOST 
Výrazné osobnosti s vysokou úrovní duševní energie, bohatá tvůrčí představivost. Jedinci sebevědomí, kteří působí velmi vyrovnaně, nechybí jim ctižádost. Inspirují a motivují druhé. Jsou velmi bystří a mají schopnost rychlého úsudku, velkou roli zde hraje velká potřeba komunikace a společenských kontaktů. Rádi a často navštěvují společenské akce, milují zábavu a mají smysl pro humor. Snadno se orientují v nepřehledných situacích, neustálé myšlenkové pochody a potřeba se vyjadřovat mnohdy způsobují neklid, nervozitu a roztěkanost. Bývají upřímní, ale příliš kritičtí, snadno mohou druhého slovem ranit, což si vůbec neuvědomují. Kritiku a různé výtky ke své osobě ale nesou velmi nelibě. Oplývají různými talenty a nadání, především hudební. Patrné je kouzlo osobnosti a jistá přitažlivost, potrpí si na chválu a pozornost směrem ke své osobě. Milují úspěch, leckdy bývají ve svém přístupu výstřední a radikální. U některých jedinců občasné tendence se vyvyšovat nad druhé, to s sebou přináší neoblíbenost u ostatních. Rádi cestují a poznávají, získávají nové informace a podněty. Ve vztazích si potrpí na komunikaci, jelikož mají neustálé nutkání vyměňovat si názory a probírat různá témata.Ve svých názorech jsou vyhranění, bývá těžké je pochopit, mohou se jevit jako složití. Přílišnou něhou neoplývají, na jedné straně najdeme jedince sexuálně velmi zaměřené, na druhé straně jedince chladné s nezájmem o jakékoliv fyzické projevy. Přesto jsou schopni využít své přitažlivosti k dosažení svých záměrů. Vždy je třeba přihlédnout k ostatním číslům v datu. Jedinec, který využívá negativních vibrací tohoto čísla je téměř surový, arogantní a velmi kritický. Využívá ostatních, manipuluje s druhými a nikdy necítí vinu, nezná soucit. Ve vztahu je mnohdy neschopný projevit své pocity, odmítá o nich komunikovat, svaluje vinu na druhé, odmítá nést odpovědnost. Objevují se depresivní stavy.

Známé osobnosti narozené 30. dne: Vladimír Pucholt, Jaroslav Dušek, Jiří Hrzán, Alois Švehlík, Ilja Prachař, Martina Hingisová, Naďa Urbánková, Kateřina Macháčková,Alena Vránová, Madam Blavatská, Winston Churchill, Arnold Schwarzenegger, Kryštof Kolumbus, Vincent van Gogh, Goya



Jsou dny, kdy se cítíme skvěle a jsme plné elánu a energie. Někdy zase klesne nálada pod bod mrazu, a máme pocit, že je nám minimálně o deset let víc. Spousta lidí, a není jich málo, se však cítí starší nebo naopak výrazně mladší prakticky neustále. Jejich skutečný věk zkrátka neodpovídá stavu jejich psychiky. Velký rozdíl mezi „psýché“ a „fýzis“ nám může komplikovat život.
Rozhlédněte se kolem sebe a určitě jich pár odhalíte. Je to třeba vaše sousedka, žena v nejlepších letech, která se chová a obléká jako studentka gymnázia. Nebo mladík, který na svých bedrech zamračeně nese tíhu odpovědnosti za celý svět. I to jsou příklady lidí, jejichž kalendářní věk se neshoduje s psychickým stářím. Jejich duše se trápí v mnohem starším nebo naopak mladším těle. Může se samozřejmě stát, že oni sami jsou se sebou spokojeni, ale pak to většinou bývá tak, že trpí jejich okolí.


V souladu s věkem
Renée Ross, novozélandská psychiatrička, se věnuje zkoumání psychického věku už 12 let. Za tu dobu vyšetřila více než 5000 lidí a na základě toho potvrdila, že pouze u každého pátého člověka psychický věk odpovídá jejich datu narození. U 38 % lidí se prokázalo, že je jejich duše mladší než fyzické tělo a dokonce celých 55 % osob se cítí mnohem starší. „Při odhadu psychického věku se berou v úvahu takové vlastnosti, jako je odpovědnost, sociální kontakty nebo schopnost spontánního jednání,“ říká Renée Ross.  "Zpočátku mi nepřipadalo, že by měl tento nesoulad nějaký praktický význam. Pak jsem si ale začala všímat, jak jsou jednotliví respondenti spokojeni se svým životem. Ukázalo se, že ti, u nichž je psychika v souladu s občanským průkazem, jsou mnohem šťastnější a méně nervózní. Čím jsou ale rozdíly větší, tím více se objevují psychické poruchy. Například lidé, kteří se cítí o 10 let starší, trpí až 4x více depresemi než ti „normální“. Mívají také častěji problémy v zaměstnání. Naopak ti, kteří jsou psychicky o deset let mladší, než je jejich skutečný věk, mají potíže s navazováním a udržením partnerských a přátelských vztahů".


Přezrálí
Jsou děti, které vypadají jakoby dospěle už ve školním věku. Podle psychologů je to projev osobnosti. Takový kluk nebo holčička v podstatě nevyhledávají hračky, zato si nenechají ujít třeba sledování pořadů na Discovery Channel. Důvodem takového chování u dětí může být fakt, že nemají sourozence, nechodí do školky a dokud nenastoupí do první třídy, prakticky nepřijdou do kontaktu s dětmi stejného věku. Vyjadřují se jako dospělí a podobně tráví i svůj volný čas. Je jasné, že pak vypadají mnohem starší než by měly a chybí jim dětská bezstarostnost. Nejlépe se cítí ve společnosti starších lidí a pečlivě zvažují každý krok. Podobně se chovají i lidé, kteří se ke zrychlenému psychickému stárnutí dostali v důsledku těžkých životních podmínek. Příkladů z praxe je mnoho. Jako děti měli možná na starost mladší sourozence, nemocnou babičku nebo museli přijmout odpovědnost za rodinu, protože matka či otec měli nějaké problémy.

Omlazující léčba
Dospělí, kteří nikdy nebyli bezstarostnými dětmi, většinou nedokážou odolat síle a pokušení okamžiku a užívají si plnými doušky vše, co jim přijde do cesty. Na následky v tu chvíli vůbec nemyslí. Typickým příkladem bývá třeba příležitostný sex, což mívá negativní dopad na jejich partnerský vztah. Těmto lidem doporučují psychologové vyřádit se někde v zábavním centru v davu spokojených skotačících dětí. Tím se odreagují a na chvíli se zase stanou dětmi.


Věčné děti
Jejich typickým výrokem je: „Jsem příliš mladý na…“ Je jedno, zda se to týká manželství či jiného závazku. Ve velké většině jde o muže, jejichž psychický věk se ustálil někde kolem osmnácti. Datum jejich narození přitom prozrazuje blížící se padesátiny. Často jsou to muži, na které maminky nedaly dopustit, doma měli první poslední a nic je nenutilo k tomu, aby nesli vlastní zodpovědnost. I takové typy se žení, ale většinou díky krátkému milostnému vzplanutí, a pokud mají děti, určitě je neplánovali. Mají rádi svůj klid a pohodlí a po práci odpočívají při sklence whisky. Neustále sní o zbohatnutí, nápravě světa, který jim křivdí a vlastně pořád na něco čekají.

Poznání zralosti
Věčné děti nejsou ochotné dozrát. Aby se mohly změnit, musí se ocitnout v situaci, která je donutí převzít odpovědnost, např. za sebe, za osud firmy nebo nemocných rodičů. Pomoci mohou i dlouhé upřímné rozhovory s osobou stejného pohlaví, která je ale mnohem starší. Dobrým a účinným řešením bývá také psychoterapie.


PSYCHOTEST
Váš psychický věk

Jak byste chtěl/la strávit svoji vysněnou dovolenou?
a) Nechávám děti u rodičů a projedu Asii autostopem
b) Prošmejdím s kamarádkou všechny výprodeje, s kamarádem zajímavé bary v Paříži.
c) Plavu a ležím na pláži, už léta o tom sním
d) Jaký to má význam, co bych já chtěl/la? Musím se starat o muže/ženu a o děti.

Jak se cítíte, když jdete se synovcem do zábavního parku?
a) Bavím se možná víc ne děti kolem mě. Nechávám synovce a svezu se na horské dráze
b) Je mi fajn. Slibuji synovci, že zorganizuji výlet pro celou jeho třídu.
c) Bohužel nesnáším jízdu na kolotoči. Možná si koupím jenom cukrovou vatu.
d) Nesnáším zábavní parky. Věnuji se ale synovci a protrpím tam tři hodiny.

Cítíte, že jste nachlazený/ná, co uděláte?
a) Zavolám mámě, aby mi přinesla něco dobrého. Vezmu si aspirin, vypnu telefon a lehnu si.
b) Volám všem, se kterými jsem se za poslední tři dny setkal/la, a varuji je.
c) Snažím se dodělat to nejnutnější a potom si jdu lehnout.
d) Beru si léky a jdu uvařit oběd. Určité věci se udělat musí.

Chcete jít do kina s přítelkyní/přítelem, matkou nebo partnerem/partnerkou, ale oni už ten film viděli. Co uděláte?
a) Smutně je poprosím, někdo se mnou určitě půjde.
b) Pošlu všem pracovníkům své firmy e-mail a do hodiny mám patnáct ochotných lidí, kteří se mnou budou chtít jít.
c) Půjdu s nimi na jiný film. Tenhle určitě bude brzy na DVD.
d) Je mi to líto. Nikam nepůjdu.



Převaha odpovědí a:
Máte duši dítěte a život si chcete jenom užívat. Jste egocentrik/egocentrická, muži/ženy si o vás myslí, že jste pedant a spolupracovníci vás považují za bezohledného/nou. Bylo by dobré dospět. Položte si třeba několikrát denně otázku: Jak se cítí lidé v mém okolí, když tohle dělám?

Převaha odpovědí b:
Vaše psychické stáří je 16 – 18 let. Máte v sobě mladický zájem, často spíš touhy, chybí vám kritický pohled a stále přeceňujete vlastní síly. Pro osoby velmi mladé je typická potřeba přátelství. Přejete si za každou cenu změnit svět.

Převaha odpovědí c:
Váš psychický věk se prakticky rovná kalendářnímu. Jste zodpovědný/ná, ale daří se vám rovněž skákat štěstím jako malému dítěti. Vše je téměř v ideálních proporcích. Nejste příliš přesvědčený/ná o svých schopnostech. Bylo by dobré mít jednou týdně několik hodin pro sebe, na procházku, nákupy, kino.

Převaha odpovědí d:
Váš psychický věk odpovídá stáří 75 let. Málo se smějete a často naříkáte. Máte pocit, že vás ostatní využívají a jste neustále unavený/ná. Je možné to změnit. Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Můžete si napsat na kartičky jména lidí, na které se můžete spolehnout. Schůzka s někým z nich u kávy vám vrátí dobrou náladu. Někdy stačí jednoduše vyjít z domu.

Comments: (0)


Mytí rukou patří skutečně k tak samozřejmým věcem, že nad tím příliš nepřemýšlíme. Namydlit, opláchnout, osušit a jít. A přesto existují určité zásady, které byste se měli snažit dodržovat.
Kdy?
Ruce byste si měli mýt před jídlem, po návštěvě toalety, ale také po návratu domů, zejména pokud jste cestovali MHD, byli sportovat, venčit psa apod. Ruce byste si měli mýt také před vařením a před jakoukoli manipulací s potravinami, ale také po kýchání a smrkání, poté, co jste vynesli odpadky, přebalovali dítě nebo pracovali na zahradě...


Čím?
Samotná voda k dokonalé hygieně nestačí. Používejte mýdlo, které nečistoty rozpustí a uvolní. Přednost dávejte tekutému mýdlu, tuhá mýdla, zejména na veřejných toaletách, mohou ležet ve vodě plné bakterií a nečistot. I pro domácí použití jsou vhodná tekutá mýdla, která obsahují nejen látky rozpouštějící mastnotu a nečistoty, ale také různé pečující přísady, které pokožku vyživují, zvláčňují a provoní, jako je glycerol, lanolin, různé přírodní výtažky a oleje. Nebo můžete používat mýdla s neutrální hodnotou pH, která jsou šetrná a mnohem méně „poškozují“ povrch pokožky než mýdla klasická.


Jak?
Mytí pouze prstů nebo dlaní je nedostatečné, důkladně byste si měli umýt celé ruce, je-li třeba až do poloviny předloktí. Ideální je sundat před mytím prstýnky a šperky, někdy i hodinky. Máte-li delší nehty, myslete na to, že nečistoty se usazují také pod volnými okraji nehtů a k mytí raději používejte kartáček.

Pozor na hygienu ve veřejných prostorách, v restauracích, na veřejných záchodcích apod. I když si umyjete ruce, čekají na vás další nástrahy – kohoutek vodovodní baterie, klika na dveřích – řada lidí si totiž ruce nemyje, a tak se zde nachází velké množství bakterií. Proto si po umytí rukou pomáhejte loktem nebo papírovým ručníkem, jen tak zůstanou vaše ruce čisté.

Dávejte přednost papírovým ručníkům

Na konec
Osušit - ale jak? Nejlépe do papírového ručníku. Nedávno bylo totiž zjištěno, že používání elektrických sušičů výrazně zvyšuje množství bakterií na rukou uživatele - v případě sušiče rukou na bázi teplého vzduchu je to v průměru o 254 % více. Navíc se bakterie mohou šíři do vzdálenosti až 2 metrů. Naopak v případě použití papírových ručníků nebylo zaznamenáno žádné výrazné šíření bakterií, a dokonce se celkový počet bakterií snížil na rukou v průměru o 77 %. Proto dávejte raději přednost jednorázovým ručníkům. Pro takové případy se také vyplatí nosit s sebou v kabelce papírové kapesníky – můžete je použít místo ručníku a jako pomůcku při sahání na věci, kterých se umytou rukou dotýkat nechcete.

mezizenami.cz



Comments: (0)

Co pro nás znamená den, ve kterém jsme se narodili...co o nás vypovídá?

Den narození 29 – NEPŘEHLEDNOST 
Velmi zvýšená hladina intuice, mimosmyslového vnímání a senzitivity. Devítka je číslem moudrosti a hledání pravdy, hlubšího smyslu života, neustálého vzdělávání se a předávání svých znalostí a poznání druhým. Mají analytické schopnosti, neustálé myšlenkové pochody, jsou tvůrčí, proto je nalézáme v řadách vědců, profesorů a počítačových expertů. Neustále na něčem pracují nebo přemýšlejí, neradi se nudí. Profesní orientace v klasické medicíně jako i v alternativních způsobech léčby, ochotně pomáhají druhým, umí vyslechnout problémy druhých lidí a jsou starostliví, zodpovědní. Dalším rysem povahy je zranitelnost, citlivost a sklony vyvolávat nedorozumění. Tito jedinci se jeví jako složité, tajnůstkářské osoby, které mají problém vyjadřovat své city a pocity, uzavírají se do sebe a odmítají komunikovat. Drží si odstup a mnozí otupují své city alkoholem, v jiném případě trpí nemocemi dýchacích cest. Dvě jedničky ve výsledku značí i zvýšené ego a nepřiměřené reakce. Podstupují různé životní zkoušky či občasné nepřízně osudu, což je vede k duchovními růstu. K pozitivnímu zvládnutí je třeba rozvíjet odpovědnost za svoje činy, čistotu myšlenek a víru v dobro. Ve vztazích jsou milujícími a něžnými osobami, ale neradi se vyjadřují o svých citech. Důkladně si střeží své soukromí, bývají podezíraví a zaleknou se, pokud si někoho připustí příliš k tělu. K negativním rysům těchto jedinců je bezpochyby přílišné tajnůstkářství, zranitelnost, vztahovačnost a podezíravost, což může vést až k paranoidním projevům, slovním útokům a neopodstatněné kritice. Své pocity mistrně skrývají, což narušuje jejich vnitřní stránku a často se utápí ve smutku a pláči. Občasná výstřednost a nezvyklé chování.

Známé osobnosti narozené 29. dne: Jana Kirschner, Oprah Winfrey, Ingrid Bergmanová, Dominik Hašek, Daniel Nekonečný, John F. Kennedy, Michael Jackson, John Forsythe




Comments: (1)

Co pro nás znamená den, ve kterém jsme se narodili...co o nás vypovídá?

Den narození 28 – ROZPORNOST 
Přítomnost laskavé, citlivé dvojky, která touží po klidném, harmonickém prostředí spolu s vůdčí, autoritativní, samostatnou osmičkou vytváří poněkud rozpor. Obě čísla oscilují k nezávislé, sebejisté jedničce, která vyžaduje osobní prostor. Vzhledem k primárnímu postavení dvojky, tento jedinec se nejprve řídí citem, poté rozumem. V každém případě záleží na ostatních číslech v datu. Pokud se vyskytují čísla nezávislá, pak se projevují více aspekty těchto čísel a pokud čísla s nádechem citlivosti, pak je tomu naopak. Lidé narození v tento den mají velký smysl pro humor a dokáží být tvrdohlaví a velmi otevření, někteří touží po vysokém postavení. Mají vše pod kontrolou, o všem se snaží rozhodovat sami. Stresové situace se jich velmi dotýkají, ale přítomnost osmičky jim dává schopnost se vzepřít a náležitě se ozvat. Nebojí se postavit na obranu práv svých a druhých. Nevzdávají se, dokud nemají pocit, že je daný problém vyřešen. Jsou komunikativní, s mimořádnými schopnostmi zvládnout jakýkoliv úkol, zhostí se jej velmi zodpovědně a úspěšně. Ochota pomáhat, dobročinná činnost se občas stává jejich prvořadým zájmem. Uplatnění naleznou ve zdravotnictví, finančnictví. Jsou to bytosti intuitivní a často se uplatňují v uměleckých profesích, žurnalisté, filosofové a vyznačují se zájmem o vše nové a pokrokové. Éterická dvojka a zemitá krása osmičky může dát jedinci jistý půvab. Karmické zatížení osmičky brzdí a zpomaluje chod věcí a naznačuje překonávání překážek v nejrůznějších oblastech. Vztah hraje významnou roli v jejich životě, potřebují cítit blízkost partnera, jsou něžní a milující, ale občas pociťují potřebu se ze vztahu vymanit. Mnozí mají problém s vyjádřením svých citů. Možný je pocit osamělosti. Jedinec využívající negativních aspektů je příliš autoritativní, žárlivý, náladový, výbušný a velmi agresivní, toužící po moci a bohatství. Hněv a negativní myšlenkové pochody mohou vyvolat zhoršení zdravotního stavu. V přítomnosti citlivějších čísel je jedinec velmi zranitelný, který nevěří v sebe sama a své schopnosti.

Známé osobnosti narozené 28. dne: Agáta Hanychová,Adina Mandlová, Věra Křesadlová, Brigitte Bardky, Zdeněk Svěrák, Michael Kocáb, Bohumil Hrabal, Marián Labuda, Edvard Beneš, Miloš Zeman, Michail Baryšnikov, John Cusack, Edward Hartus


Zima znamená velkou zátěž na pleť. Mráz a vítr mohou pleť velmi poškodit. Proto je nezbytné ji pečlivě ošetřovat a chránit. Jen tak si můžete v zimním období užívat procházek i zimních sportů.

Zima a pleť
Ostrý vítr i silný mráz, který štípe do tváří, dokáže dát zejména suché pleti co proto. Dokáže pleť velmi vyčerpat a poškodit až tak, že žilky v pleti vystoupnou a popraskají. Velkou vinu na tom má malá vzdušná vlhkost, která nás provází po celou zimu. Stejně nebezpečné pro pleť je i střídání teplot. Tedy přechod ze zimy do tepla a zase naopak. Zásluhou toho ztrácí pleť ochranné látky, které neumí tělu sama dodat. Pleť je pak suchá, pálí, svědí, červená, tvoří se na ní nepříjemné šupinky a nepříjemné pnutí. Jediný způsob, jak tomu zabránit je pravidelná a účelná péče o pleť.


                           
Začíná se již na podzim
Aby byla pleť odolná po celou zimu, je třeba ji na ni připravit. Začít můžete již v létě, nejpozději však na podzim. Nejvhodnějším tréningem je pravidelné střídání teplé a studené sprchy. Tělo si tak zvykne na změny teplot a již na ně nereaguje stresově. Navíc střídání teplot ve vhodnou dobu prokrví pleť a zvýší obrany schopnost celého organizmu. Zlepší se také látková výměna a díky rychlejší cirkulaci i výživa pokožky a její vzhled.

Tuk nebo hydratace?
Pokožku hydratujeme po celé léto i za teplých podzimních dnů. Jak se však teploty snižují, tak pozvolna přecházíme na mastné krémy. Ty v chladných zimních dnech chrání pokožku před vysycháním, dodávají ji stabilitu a působí jako hřejivý ochranný obal. Nejohroženější je v zimě pokožka rtů a očních partií. Zde je nutná velmi pečlivá péče a používání speciálních mastných krémů, které velmi jemně aplikujeme, aby pokožku neohrozil mráz ani vítr.


Vyzkoušejte lněný olej! Ačkoli moc dobře nechutná, tak skvěle hydratuje tělo zevnitř. Je bohatý na důležité mastné kyseliny a pozitivně působí nejen na pleť, ale také na celkové zdraví. Velmi pozitivně působí také na kožní obtíže

Používejte hydratační krémy na bázi oleje a hydratujte opravdu často. Čím více oleje krém obsahuje, tím účinněji chrání pleť před ztrátou vlhkosti. Používat můžete i takové, co jsou ve formě masti, které chrání lépe než krémy. Mají totiž 80 % oleje. Masti používejte, zvláště když opravdu hodně mrzne. Ale nepoužívejte na místa, které se hodně zahřívají a mohou se zpotit. Pokud máte mastnou pleť, dávejte pozor. Váš obličej se vysušeně a napnutě může cítit pouze po mytí. Proto počkejte zhruba 20 minut a pokud nepříjemné pocity nepřejdou, teprve pak použijte hydratační krém.


Výrobky (takové, které obsahují např. kyselinu hyaluronovu, aloe vera, bambucké máslo).
                                  
Účinné pleťové masky
V zimě je dobré používat masky s krémem, obohacené o zklidňující bylinky a oleje. Tyto masky dokáží pleť vyčistit, zklidnit, vyživit a dodat jí mladistvý vzhled. Použití masky se však vyhněte před jakoukoliv slavnostní událostí.

Obklady na pleť
V zimě se naopak více používají obklady. Pokud dojde k podráždění pleti, po vycházce nebo sportu, pak nejlépe uděláte, pokud použijete heřmánkový obklad. Ten pleť vyživí i dodá potřebnou vlhkost. Následně je dobré použít kvalitní výživný mastný krém.


Sauna a pára
Tak to je vynikající volba. Obojí totiž přináší intenzivní uvolnění, odstraňuje stres a nádherně vyčistí pokožku. Zejména pokud je v sauně či páře pleť intenzivně masírována. Po osprchování nezapomeňte pokožku ošetřit opět mastným výživným krémem. Po sauně pokožka velmi dobře přijímá tuk.

Zima a líčení
I v zimě je dobré pokud používáte vhodnou kosmetiku. Jen je třeba dbát na její složení. Stejně jako krém i kosmetika by měla být spíše na bázi tuku než vody. Tak dostane pokožka pleti další ochrannou vrstvu. Při líčení však ani v zimě nezapomeňte na důsledné večerní i ranní očištění pleti.


Neolizujte si rty!
Znáte to: říkáte si, udělám to jen jednou, ale za chvíli už rty olizujete, a tím se problém jen zhoršuje. Mějte po ruce balzám na rty a použijte ho vždy, když ucítíte pokušení.

                         

Pijte vodu
Hydratovat pleť můžete i zevnitř. A to hlavně pitím čisté vody. Když odcházíte ven, vezměte si s sebou plnou láhev. Namísto vody si můžete dopřát i bylinný čaj. To, že nemáte žízeň vy, neznamená, že ji nemůže mít vaše pleť.

Comments: (0)

Co pro nás znamená den, ve kterém jsme se narodili...co o nás vypovídá?

Den narození 27- SVĚDOMITOST 
S tímto datem narození se setkáváme s bytostmi velmi senzitivními, opředené vysokou dávkou intuice a pozorovacími schopnostmi. Lidé velmi mírumilovní, chápající a poctiví, kteří mají tendence přejímat odpovědnost za problémy druhých. Výsledná devítka přináší moudrost, přítomnost sedmičky dodává otevřenost a jasnost úsudku, laskavá dvojka ochotu spolupracovat. Nešetrnost, necitlivost a nespravedlnost se jich hluboce dotýká. Jsou vždy připraveni a ochotni přijít na pomoc ostatním, vyslechnout či poradit. Netouží po vedoucí pozici, přesto se jí dokážu velmi dobře zhostit. Jsou to rození učitelé, často se zajímají o duchovní nauky, různá náboženství, esoteriku a alternativní metody. Ke své práci přistupují velmi odpovědně a svědomitě. Pokud se dopustí nějaké chyby, nenaleznou klidu dokud nedojdou k její nápravě. Nalezneme je mezi vědci, ve školství, zdravotnictví, v humanitárních nadacích a charitě. Vysoký tvůrčí potenciál, vnímavost a smysl pro detail je může navést do oblasti umění. Smysl pro spravedlnost nalezne uplatnění v řadách soudců či právníků. Dokáží otevřeně projevit svůj názor a je zde patrná jistá dávka vzpurnosti. Sedmička přináší i fyzickou zdatnost a výkonnost. Vyhýbají se povrchním vztahům, u partnera hledají duchovní spřízněnost, bolest prožívají velmi hluboce. Mnozí z těchto jedinců se jeví jako odtažití, k tělu si připustí jen ty nejbližší přátele a blízké, ke kterým mají důvěru. Potřebují se občas pohroužit do svého světa a trávit čas o samotě. Negativní osoba s tímto datem je příliš zranitelná, vztahovačná, hledá a i vytváří problémy tam, kde žádné nejsou. Jistá nedůtklivost, sebepodceňování, sklon k závislostem a k sebezničení, stresové problémy.

Známé osobnosti narozené 27. dne: Ivana Chýlková, Jan Hřebejk, Dušan Klein, Karel Lamač, Jiří Sovák, Ladislav Chudík, Luděk Sobota, David Koller, Janek Ledecký, Václav II., Matka Tereza, Helen Kellerová, Elizabeth Taylor, Jimi Hendrix, Bruce Lee




Každé ráno při česání vlasů Vám zůstane chomáč vlasů v hřebeni nebo kartáči? Znepokojuje Vás množství vlasů, které po umytí zůstane v sítku? Pro vlasy je přirozené, že padají každý den. Jde o to, zda míra padání je ještě normální či ne.

Během dne může vypadnout padesát i více vlasů, a přesto je to ještě normální. Ovšem je celkem pochopitelné, že se znepokojujete, zvláště, máte-li vlasy jemné a řídké. Je třeba však poznamenat, že jsou také období, kdy vlasy padají ve zvýšené míře.

Zvýšená míra padajících vlasů

Pro jarní a podzimní období je charakteristické, že se cítíme více unaveni, potrápí nás nějaké to nachlazení. Kromě toho nám však také mohou více padat vlasy. Pokud tedy zaznamenáte, že na jaře, podzim Vám zůstává v hřebeni, či v sítku po umytí kštice, více vlasů, budete vědět, že se to neděje jen Vám. Není třeba se znepokojovat. Zvýšená míra padajících vlasů by měla zhruba po dvou měsících přestat.

Padání vlasů po porodu
Zatímco v době, kdy ženy čekají miminko, se mohou pochlubit lepší kvalitou vlasů. Po porodu naopak mohou zaznamenat větší množství padajících vlasů. I v tomto případě je třeba dodat, že jev je svým způsobem normální. Důležité je dbát na vyváženou stravu, bohatou na čerstvou zeleninu i ovoce. A to zvláště, při kojení.

Stres
Mohlo by se zdát, že za stres je možné vše „schovat“. Stres je však opravdu naším nepřítelem. Určitá míra nevadí. Jenže, jak poznat, kdy daná míra stresu, je již přes míru, či nikoliv? A tak mnohem lepší je vyvarovat se, nebo alespoň co nejvíce stres minimalizovat.

Nepřipouštějte si vše příliš k tělu. Samozřejmě, je třeba být odpovědnými, zodpovídat se za činy, které děláme. Je však třeba si také říci, že nikdo není neomylný. Každý dělá chyby. Pokud se budete stresovat v práci i doma, pak Vás nejenže bude sužovat padání vlasů, ale také další zdravotní potíže.


Vyváženost jídelníčku
Jak se stravujete? V tomto případě nemáme ani tak na mysli pravidelnost a spěch při jídle, jako spíše skladbu jídelníčku. Pokud je Vaše strava jednostranná a chybí v ní určité vitamíny, minerální látky, či jiné důležité složky, pak je jen otázkou času, kdy se nedostatek promítne nejen ve Vašem vzhledu, ale také zdraví. Stravujete-li se jednostranně, pak bohužel také můžete očekávat, že Vám budou více padat vlasy.

Poruchy příjmu potravin
S výše uvedeným úzce souvisí i poruchy příjmu potravin, anorexie a bulimie. V obou případech nejenže dáváte zabrat Vašem organismu a tělu, ale také vzhledu. Opět zde hraje roli nedostatek potřebných vitamínů a živin. Tento nedostatek se zákonitě promítne do Vašeho zdravotního stavu, ale i vizáže.
Recepty 
Kopřivový ocet: Hrst kořenů kopřivy v 0,5 l dobrého vinného octa mírně vaříme 10 minut v přikryté nádobě, pak necháme zchladnout a dobře přefiltrujeme. Jednou denně jím jemně masírujeme vlasovou pokožku.

Lopuch: 3 - 5x týdně používáme odvar z kořene lopuchu a občas vtíráme i lopuchový olej. 

Tinkturu nebo odvar (jen přivedený k varu) ze tří bylin: kořene lopuchu, kořene kopřivy a nati tymiánu vtíráme do vlasové pokožky. Silný odvar z kořene lopuchu, vtírán intenzívně do kůže hlavy několikrát týdně, podporuje růst vlasů. Recept: Do 350 ml Alpy se dají 2 hrsti drobně řezaných kořenů lopuchu a 1 hrst stejně upravených kořenů kopřivy. Po týdenním vyluhování za občasného protřepání se výtažek zcedí a doplní do 500 ml destilovanou vodou; může se též přidat malé množství oblíbeného parfému. Po každém umytí hlavy se provádí výluhem intenzívní masáž vlasových kořínků.

Cibule: 3 velké cibule pokrájíme a přelijeme žitnou nebo ovocnou pálenkou a necháme 4 dny v teple vyluhovat. Pak 2 polévkové lžíce dubové kůry vaříme v 0,5 l vody, až zůstane šálek odvaru, který přidáme do extraktu. Tinkturu užíváme několik týdnů k dennímu ošetření vlasové pokožky. Také vlasy umyjeme jemným mýdlem a po opláchnutí je mírně zvlhčíme octovou vodou, aby se obnovil kyselý povlak. Pak je důkladně vysušíme a do suchých vlasů lehce vmasírujeme čerstvou cibulovou šťávu. Dále hlavu ovážeme plátnem, které sejmeme až po hodině. Hlavu znovu umyjeme, tentokrát jemným žloutkovým šamponem.

Lichořešnice větší: 1 hrst listů a květů lichořešnice dáme do 0,5 l studené vody, zavaříme a necháme 15 minut mírně vařit. Pak zchladíme a jemně přecedíme. Slouží k pravidelnému vtírání do vlasové pokožky.

Vlasové tonikum: Nať lichořešnice 100g, list kopřivy 100g, nať brčálu barvínku (pozor! - při vnitřním užití může být ve vyšších dávkách mírně toxický!) 100g, cibule kuchyňská 25g. Naložíme do 0,7 - 1 litru 90% lihu a uložíme na teplém a tmavém místě na 14 dní. Pak přefiltrujeme, rostlinnou hmotu vylisujeme a dáme zpět do láhve. Tonikum vtíráme jemně do vlasové pokožky po umytí a mírném uschnutí vlasů, ale ne častěji než 1 za 14 dní. 

Jalovcovou vodu: (jalovcová silice podaná zevně působí dráždivě, derivačně, zlepšuje místní prokrvení) zhotovíme z 50g pomačkaných jalovčinek a hrsti jalovcové natě. Obojí naložíme do 1/2 l studené vody, necháme zavařit a 15 minut v zakryté nádobě na velmi malém plameni vařit. Slijeme a máme výborný prostředek pro ošetřování vlasů a hlavy. 

Růst vlasů podporuje směs: nať čekanky 40g, nať meduňky 20g, nať jablečníku 20g, nať dobromysli 10g. Připravujeme jako čaj a podáváme denně asi 0,75 l. 

Pitný režim
Mohlo by se zdát, že pitný režim nemá co společného s padáním vlasů. Jenže pokud Váš organismus strádá z důvodu nedostatku vhodných tekutin, pak nejenže se budete cítit unaveni a Vaše pokožka bude suchá. Nedostatek vody se promítne i do stavu, vzhledu Vašich vlasů. Ideální je, pokud byste za den vypili kolem dvou litrů tekutin (čistá voda, bylinkové čaje, ovocné čaje).

Používání nevhodných vlasových produktů
Jaké vlasové produkty používáte na mytí, styling a péči o vlasy a vlasovou pokožku? Pokud chodíte na úpravu vlasů ke kadeřnici, holiči, pak tuto otázku můžete také obdržet. Povětšinou je to však v souvislosti s tím, že stav vlasů není zrovna nejlepší.

Nabídka vlasových produktů v drogeriích
Řada z nás, ne-li drtivá většina z nás, si kupuje vlasové produkty v drogerii. Nabídka produktů je více než bohatá. A nevíme-li si s výběrem, té které značky, rady, pak se kolikráte necháme ovlivnit reklamou.

Jenže ne všechny vlasové produkty dostupné v drogerii, jsou vhodné pro všechny. To, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Ostatně, to je jako s kosmetickými, pleťovými a tělovými přípravky.

V případě kvalitního šamponu stačí jen malé množství
Ostatně, zakoupíte-li si kvalitní vlasový šampon, pak Vám na umytí stačí opravdu jen malé množství šamponu, a to o velikosti lískového oříšku. Takový šampon Vám pak může vydržet i půl roku. Oproti tomu u levnějšího, méně kvalitní šamponu Vás nutí, abyste použili větší množství šamponu. A tak se může stát, že levnější šampon Vám vydrží třetinovou dobu. V konečném důsledku tak ani nemusíte ušetřit.

Jak zmírnit padání vlasů
V podstatě již z výše uvedených řádků vyplývá, co dělat, abyste se nemuseli potýkat s padáním vlasů ve zvýšené míře. A to platí, jak pro muže, tak ženy. Jak ženy, tak muži se potýkají se stresem, nesprávným stravováním. Kromě snahy zmírnit stres a dbát na vyvážený jídelníček, můžete učinit i další kroky.

Vlasová tonika na podporu růstu nových vlasů
Jedním z kroků, jak snížit množství padajících vlasů a zároveň podpořit růst nových vlasů, jsou vlasová tonika. Ta povětšinou bývají doplněná o řadu účinných bylinných výtažků a dalších složek. Díky vlasovým tonikům podpoříte látkovou výměnu, prokrvíte vlasovou pokožku. Zároveň také podpoříte pružnost i lesk samotných vlasů.

Používání vlasových tonik
U vlasových tonik, stejně jako u ostatních vlasových a kosmetických produktů, je důležitá pravidelnost a delší doba používání. Za den, dva používání se jen těžko budete moci těšit ze všech účinků, které daný produkt nabízí.

Ideální je, pokud budete vlasové tonikum vtírat do pokožky hlavy jemnými krouživými pohyby, a to každý den. Již samotnou masáží pozitivně přispějete ke zlepšení a prokrvení vlasové pokožky.

Vitamínové přípravky proti vypadávání vlasů
Je rozdíl, pokud si zakoupíte multivitaminové přípravky pro doplnění chybějících vitamínů a minerálů, nebo přípravky přímo určené na vlasy. Pokud Vás trápí padání vlasů, ale také jejich jemnost, zplihlost apod., pak je mnohem lepší si zakoupit přímo určené vitamíny na vlasy a vlasovou pokožku. Jejich složení i obsah má za účel zregenerovat vlasovou pokožku, samotné vlasy. Již po měsíci užívání vitamínových přípravků zaznamenáte pozitivní změnu. Vlasy můžete mít hustší, lesklé. A padání vlasů? To může být významně sníženo.

Losos
Pokud jde o potraviny, které obsahují kosmetickou bombu, je těžké porazit tuhle rybu. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, je to vysoce kvalitní zdroj bílkovin, vitamínu B-12 a železa. Esenciální omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro podporu zdravé pokožky hlavy a jejich nedostatek způsobuje vysušení pokožky a dodává matný vzhled.

Tmavě zelená zelenina
Špenát, brokolice a mangold jsou výborným zdrojem vitamínů A a C, které tvé tělo potřebuje k produkci kožního mazu. Olejovitá látka, vylučovaná pomocí vlasových folikulů, je přirozený vlasový kondicionér. Tmavě zelená zelenina také obsahuje železo a vápník.

Fazole
Luštěniny, jako jsou fazole a čočka, by měly být důležitou součástí tvého jídelníčku. Nejen, že poskytují bohatý přísun bílkovin na podporu růstu vlasů, ale také dostatek železa, zinku a biotinu. Biotin zabraňuje lámání vlasů. Doporučuje se jíst minimálně tři šálky čočky či fazolí týdně.


Oříšky
Para ořechy jsou jedním z nejlepších zdrojů přírodního selenu, což je důležité pro zdravou pokožku hlavy. Vlašské ořechy obsahují alfa-linoleové kyseliny, omega-3 mastné kyseliny, které zlepší stav tvých vlasů. Jsou také skvělým zdrojem zinku, který je obsažen také v kešu, pekanových oříškách, mandlích a podobně. 

Celozrnné produkty
Pšeničný chleba, cereálie nebo cokoliv podobného. Obsahují totiž důležitou dávku zinku, železa a vitamínů skupiny B. Celozrnná svačina je vhodným výběrem pro jídlo mezi obědem a večeří.

Ústřice
Ústřice jsou sice známé především díky jejich afrodiziakálním účinkům, ale mohou také pomoci uzdravit tvé vlasy. Obsahují totiž zinek, což je silný antioxidant. Jestli se ústřice pravidelně neobjevují na tvém talíři. 


Mrkev
Mrkev je vynikajícím zdrojem vitamínu A, který podporuje zdravou pokožku hlavy. Vzhledem k tomu, že je zdravá pokožka nezbytná pro lesklé a zdravé vlasy, měly by jste  mrkev přidávat do jídelníčku častěji. 
topprodukt.cz